Tuesday, May 27, 2008

Hai la vot

Cinci motive pentru care trebuie sa mergi duminica la vot:

1. Pentru ca traim intr-o democratie. Potrivit definitiei celei mai limitate a termenului, democratia este puterea poporului. Poporul nu poate sa isi exercite insa aceasta putere in mod direct. Astfel, el trebuie sa isi aleaga reprezentanti. Votul inseamana asadar un transfer de putere de la tine, domnule cetatean, la o persoana, pe care tu insuti o alegi sa iti reprezinte interesele. Daca nu mergi la vot si nu votezi, transferul de putere nu se mai realizeaza, iar tu practic iti pierzi aceea putere initiala. Iar daca tot nu folosesti aceasta putere, la ce bun sa o mai ai? Daca tu, ca detinator a unei puteri, o lasi sa putrezeasca, la ce bun sa mai traim intr-o democratie?.

2. Pentru ca ai responsabilitate sociala. Votul inseamna, printre altele, o datorie. Ai datoria civica sa votezi. Votul tau nu te priveste numai pe tine, ci si pe altii. Pe cei din jurul tau, pe copiii tai. Ei nu au drept de vot. Tu raspunzi pentru ei. Voteaza pentru ei. Pentru a le fi mai bine.

3. Pentru ca din mai multe variante rele, o alegi pe cea mai putin rea. Nu vrei sa votezi pentru ca nu ai pe cine. Dupa parerea ta, toti sunt niste incompetenti. Iti respect aceasta parere, dar in loc sa nu votezi si sa iasa incompetentul incompetentilor primar, mai bine du-te si voteaza-l pe cel mai putin incompetent. Da, vei zice ca incompetenta nu are grad de comparatie, dar din raul cel mai mare trebuie sa-l alegi pe cel mai mic.

4. Pentru a respecta stereotipurile. Potrivit traditiei, in ziua votului tatal isi ia familia, cu catel si cu purcel si merge la vot. Merge, pune stampila, iar dupa ramane cu familia la plimbare, la prajitura. Ia-ti si tu prietenii si mergeti impreuna la vot. Iar dupa - nu-ti recomand prajituri, ci multa bere rece.

5. Pentru ca votul e secret. Si pentru ca te roade intrebarea, tu, amice, cu cine votezi?.

Eu nu am viza de flotant, asa ca nu voi putea sa votez in Bucuresti. Desi as fi vrut. Contrar opiniilor multora, as fi avut cu cine. Chiar as fi stat sa ma decid. O sa merg insa acasa, in Motru, si o sa votez. Am votat de fiecare data si nu o sa incalc traditia acum. Imi place sa votez. Ma face sa ma simt cetatean.

Hai la vot este o campanie comuna, a bloggerilor si a politicienilor, initiata de Adrian Cristea. De campanie am aflat de la Horea si mi s-a parut un lucru foarte bun. Aveam nevoie de o astfel de campanie. Pacat ca ideea a venit abia acum pe sfarsitul campaniei, cand mai sunt doar cateva zile pana la vot.

3 comments:

Anonymous said...

eu nu ma duc la nici un vot. am fost in toamna si m-au furat ca-n codru. da-i naibii de hoti!

L said...

Foarte rau faci. In 2009 votezi cu Jiji?

Anonymous said...

1. daca tot traiesc intr-o democratie, am dreptul garantat de constitutie de a nu merge la vot.

2. Nu am nicio responsabilitate sociala de acest gen. Votul nu este o datorie. Votul este optional, noi traind, teoretic, in democratie. Nu este nici macar o datorie morala. Nu pot fi moral fata de o clica de mafioti care nu stiu ce-nseamna moralitate.

3. Am ajuns intr-o situatie oribila daca din doua variante rele, o aleg pe cea mai rea. Ideea asta e grotesca.

4. Stereotipurile au, in sine, o conotatie negativa. Mai bine te-ai fi referit la o traditie. In fine. Ce-ar fi sa merg direct la bere?

5. Ideea ca votul e secret ar trebui sa fie un motiv in plus pentru mine pentru a vota???

M-am saturat sa ma simt cetatean. La platit impozite. La pus stampile. La datorii. As vrea sa ma simt cetatean si in ceea ce priveste drepturile mele la o viata de calitate. Dar asta n-o sa se intample prea curand, pentru ca mandra noastra clasa politica pute de-mi vine sa vomit.

Singurul sut in fundul clasei politice este absenteismul.