Tuesday, May 27, 2008

Hai la vot

Cinci motive pentru care trebuie sa mergi duminica la vot:

1. Pentru ca traim intr-o democratie. Potrivit definitiei celei mai limitate a termenului, democratia este puterea poporului. Poporul nu poate sa isi exercite insa aceasta putere in mod direct. Astfel, el trebuie sa isi aleaga reprezentanti. Votul inseamana asadar un transfer de putere de la tine, domnule cetatean, la o persoana, pe care tu insuti o alegi sa iti reprezinte interesele. Daca nu mergi la vot si nu votezi, transferul de putere nu se mai realizeaza, iar tu practic iti pierzi aceea putere initiala. Iar daca tot nu folosesti aceasta putere, la ce bun sa o mai ai? Daca tu, ca detinator a unei puteri, o lasi sa putrezeasca, la ce bun sa mai traim intr-o democratie?.

2. Pentru ca ai responsabilitate sociala. Votul inseamna, printre altele, o datorie. Ai datoria civica sa votezi. Votul tau nu te priveste numai pe tine, ci si pe altii. Pe cei din jurul tau, pe copiii tai. Ei nu au drept de vot. Tu raspunzi pentru ei. Voteaza pentru ei. Pentru a le fi mai bine.

3. Pentru ca din mai multe variante rele, o alegi pe cea mai putin rea. Nu vrei sa votezi pentru ca nu ai pe cine. Dupa parerea ta, toti sunt niste incompetenti. Iti respect aceasta parere, dar in loc sa nu votezi si sa iasa incompetentul incompetentilor primar, mai bine du-te si voteaza-l pe cel mai putin incompetent. Da, vei zice ca incompetenta nu are grad de comparatie, dar din raul cel mai mare trebuie sa-l alegi pe cel mai mic.

4. Pentru a respecta stereotipurile. Potrivit traditiei, in ziua votului tatal isi ia familia, cu catel si cu purcel si merge la vot. Merge, pune stampila, iar dupa ramane cu familia la plimbare, la prajitura. Ia-ti si tu prietenii si mergeti impreuna la vot. Iar dupa - nu-ti recomand prajituri, ci multa bere rece.

5. Pentru ca votul e secret. Si pentru ca te roade intrebarea, tu, amice, cu cine votezi?.

Eu nu am viza de flotant, asa ca nu voi putea sa votez in Bucuresti. Desi as fi vrut. Contrar opiniilor multora, as fi avut cu cine. Chiar as fi stat sa ma decid. O sa merg insa acasa, in Motru, si o sa votez. Am votat de fiecare data si nu o sa incalc traditia acum. Imi place sa votez. Ma face sa ma simt cetatean.

Hai la vot este o campanie comuna, a bloggerilor si a politicienilor, initiata de Adrian Cristea. De campanie am aflat de la Horea si mi s-a parut un lucru foarte bun. Aveam nevoie de o astfel de campanie. Pacat ca ideea a venit abia acum pe sfarsitul campaniei, cand mai sunt doar cateva zile pana la vot.

Sunday, May 25, 2008

Cum sa NU inveti pentru un examen

11.30 Te trezesti tarziu.
11.35 Iti verifici mailurile si iti bei cafeaua. Citesti cateva bloguri si presa.
12.50 Te gandesti la ce sa inveti mai intai. Ai planuri mari azi. O sa inveti si pentru examenul de vineri.
13.00 Te gandesti daca sa inveti acasa sau la biblioteca. Stai de vorba cu colega de apartament intre timp.
14.10 Dupa inca o ora, te hotarasti ca acasa o sa pierzi timpul si vrei sa pleci la biblioteca. Observi ca e duminica si biblioteca deja s-a inchis. Te resemnezi ca o sa inveti acasa.
14.30 Iti faci curaj sa faci curat pe birou.
14.45 Faci curat pe birou.
15.00 Cauti cursuri.
15.30 Iti suni o prietena si o intrebi daca nu cumva sunt la ea. Stati la o barfa mica la tel.
16.40 Intr-un final constati ca nu ai cursuri. Te invarti prin casa in cautarea unei solutii.
17.15 Ti se face foame. Deschizi frigiderul, nimic de mancare. Te duci la chioscul din spatele blocului sa iei ceva de mancare. Observi ca nu mai ai bani cash. Te duci la bancomat. Te duci din nou la magazin.
18.00 Iti faci de mancare. Mananci.
19.00 Ai mancat prea mult. Ti se face rau si te pui sa stai putin in pat. Adormi.
21.20 Te trezesti. Injuri ca ai adormit. Incerci sa te dezmeticesti.
21.40 Intri pe mess si gasesti un coleg binevoitor care-ti trimite niste cursuri in format electronic.
22.00 Iti faci curaj sa te apuci de invatat.
22.30 Te apuci in sfarsit.
23.00 Constati ca nu pricepi nimic.
23.05 Iti bagi picioarele si te pui sa te uiti la un film.

Saturday, May 24, 2008

Men need stupid girls

Nimic nu-i face pe barbati mai fericiti decat o femeie care sa fie mereu acolo pentru ei. Cand au ei timp si chef. O femeie care sa-i inteleaga. O femeie care sa le faca mancare si la patru noaptea. Si mancarea lor preferata mai ales. O femeie care se duce la cumparaturi in locul lor. O femeie care le spala hainele, le calca si eventual ii si imbraca. O femeie care sa-si faca de lucru cand ei se joaca la calculator. O femeie care sa stie sa taca si sa nu-i cicaleasca. O femeie care sa nu ceara sa fie scoasa in oras. O femeie care sa-i considere geniali. O femeie care sa-i iubeasca. Si eventual care sa n-aduca niciodata vorba de casatorie - copii.

Wednesday, May 21, 2008

mUE Universitatea Bucuresti

M-am trezit cu fata la cearsaf in dimineata asta. Am o pofta incredibila sa ma revolt si sa injur. Desi am aflat vestea de acum doua zile, nu am avut timp sa rabufnesc. Cum am mai zis, dimineata asta e absolut potrivita.

La Stiinte Politice, in primii doi ani de studiu, avem doar cursuri obligatorii. In afara de limba engleza, care este un curs de labareala mai mult, nu avem posibilitatea alegerii niciunui alt optional. Lucrurile stateau diferit in anul 3, cand studentul putea alege, din aproximativ 30 de cursuri, 5 cursuri care i se pareau lui interesante si dorea sa le studieze. Era un lucru foarte dragut, avand in vedere ca la aceasta facultate nu exista specializari. Astfel, studentul care dorea sa faca mai departe diplomatie isi alegea cursurile care erau legate de Relatii internationale si Teoria Relatiilor Internationale. Cel care dorea sa se axeze pe comunicare politica isi alegea cursurile de markentig politic si asa mai departe. Cum am mai spus era un sistem fain. Eram entuziasmata si ma gandisem deja ce cursuri o sa urmez la anul. Dar ce s-a gandit Consiliul Facultatii zilele trecute? Nu avem suficienti bani (desi au marit din nou taxa scolara!), de ce sa platim noi 30 de profesori cand putem plati doar 5? Da-i dracu pe studenti, studentul este mic si nesemnificativ si n-are ce sa faca. Lasa faptul ca ne credem cea mai occidentala facultate din Romania. Oricum noi suntem cei mai tari. (Vezi Barbu, Preda, Avramescu) Asa ca ne-au bagat, cu de la ei putere de alegere, 10 cursuri obligatorii pentru anul viitor. Cate unul din fiecare domeniu, ba un relatii internationale, ba o comunicare politica, un drept consitutional, un melting pot de fapt.
Drag Consiliu al FSP, asa cum zicea si o colega de-a mea, studentii dumneavoasta va invita sa va duceti la dracu!

Acelasi rahat cu specializarea e si la FJSC. Desi am fost informati ca vom face trunchi comun de studii doar in primele trei semestre, au trecut deja patru semestre si tot nu suntem "specializati". Primele doua semestre, de introduceri, in pr, presa scrisa, publicitate, au fost suficiente pentru ca cei mai multi sa isi exprime afinitatile. Dar nu, eu vreau sa fac mai departe presa scrisa si sunt obligata sa citesc in continuare cinspe carti de pr. Altii lucreaza deja in pr si vor sa faca pr mai departe, dar trebuie sa scrie in fiecare saptamana articole pentru Genurile Presei Scrise.

De birocratie nici nu mai vorbesc. Vreau sa-mi echivalez si eu un amarat de examen. Pentru echivalare, trebuie sa platesti o taxa la facultatea de Drept, trebuie sa duci la facultatea de unde vrei sa-ti echivalezi o cerere ca vrei si tu foaia matricola, impreuna cu chitanta ca ai platit taxa si o cerere de echivalare semnata de profesorul de la cealalta facultate. Complicat, dar nu destul. Idee e ca profesorul al carui examen vreau sa-mi echivalez nu vrea sa imi semneze cererea pana cand nu ii duc foaia matricola. Foaie matricola pe care nu pot sa o scot fara semnatura lui. Frumos, nu?

Faptul ca traim in Romania, chiar ne ocupa tot timpul. Si ma gandesc cu amar, cu ce-am gresit, eu ca embrion, ca m-am nascut roman? De ce nu m-am nascut si eu francez, britanic, suedez?

Friday, May 16, 2008

13-14 mai

Cu intarziere de cateva zile, dar...
sa nu uiti autocarele carora le suntem datori :) :-*

Sunday, May 11, 2008

Asociatia PLM

Buna dimineata. Doresc sa anunt infiintarea unei noi oraganizatii. Se numeste PLM, in traducere, PRO-LINSAT-MAIDANEZI.

Principalele obiective ale organizatiei pe care o prezidez sunt:
a) colectarea cainilor maidanezi din jurul Casei Presei carora le vom oferi o moarte unica prin schingiure.
b) colectarea cainilor maidanezi de prin alte zone ale Bucurestiului care vor avea parte de o moarte prin ~injectia letala.
c) colectarea cainilor de pe langa blocuri, carora locatari le mai dau de mancare si sunt pasnici. Ei vor avea din partea noastra adaposturi si hrana pe o perioada de 6 luni. Dupa 6 luni, daca nu ii va revendica/adopta nimeni, ii vom castra, le vom scoate dintii (bineinteles sub anestezie) si le vom da drumul inapoi pe strada. Am ales acesata solutie, de a le da inapoi drumul pe strada, (doar in conditiile sus-mentionate), pentru ca Bucurestiul si-a capatat de-a lungul timpului, renumele de Oras al Cainilor si nu dorim sa stirbim acest prestigiu dobandit si pe plan international (vezi episodul maidanez-japonez).

De asemnea, dorim sa precizam ca, hoiturile rezultate din categoria a) si b) vor fi distribuite (contra-cost) lantului de restaurante KFC si McDonalds.

Motivele care m-au determinat sa infiintez aceasta asociatie au fost urmatoarele:
- ieri in jurul ore 17.35 am iesit din Casa Presei. Am scanat zona. Nici urma de caine.
- am purces spre casa. Am mers linistita o bucata de drum, dupa care un caine de-al primariei a sarit la mine. Din fericire, ne despartea un gard. Din pacate, latratul lui a starnit o haita de 6 caini care a inceput sa latre si sa se indrepte spre mine. Scanez zona. Nici urma de om. Ma uit la picioare: eram incaltata in tenesi. Perfect, imi zic, si am zbughit-o la fuga. Dupa un cros cu o turma de caini fugarindu-ma, m-am oprit brusc. In fata mea se aflau alti 4 caini. Cei din spate, m-au ajuns si ei. Le-am aruncat pachetul meu cu mancare. Nu s-au atins de el. A fost un moment foarte dragut. Nici urma de om si 10 caini pregatiti sa ma sfasie. Cum stateam eu impietrita intre ei, a trecut o curva cu o masina. I-am facut semne disperate sa opreasca sa ma scoata dintre caini. Curva e curva, a trecut mai departe. Mai tip o data. Nimeni. Dupa inca 2 minute, la 50 de metri zaresc un om. Strig la el sa vina sa ma ajute. Omul nu pricepe exact, dar se indreapta spre mine. Ma scoate dintre caini.
- ii multumesc si incep sa plang.

Asadar, daca ati avut parte de experente de genul, sunteti omul ideal pentru PLM. Astept sa imi dai mail sau comment si o sa va trimit o foaie de adeziune.
Va multumesc,
Modoran Loredana

Thursday, May 8, 2008

Si pixurile unde sunt?

Ma bucuram ca incepe campania electorala. Credeam ca o sa primesc, ca la alegerile europarlamentare, munti de pixuri. Am scris un semestru intreg cu pixurile de la PSD. Acum, dezamagire mare. Pe candidatii nostri ii doare fix in pix, au schimbat strategia de campanie si se intrec in sloganuri concepute special de/pentru tembeli.

Prinde-ma, aprinde-ma cu Cristian Boureanu

Barbatul fatal din PD-L, Cristian Boureanu, candidat la Consiliul Judetean Arges, vrea sa ne aprindem pentru el. Adica sa ne aprindem tigara cu chibriturile daruite de el. Pe cutiile de chibrituri, Boureanu, zambitor, ne indeamana sa aprindem schimbarea. Eu sunt multumita de tigarile pe care le fumez, asa ca n-am de gand sa schimb nimic.
Un alt canditat pedelist, de data asta la primaria sectorului 1, Razvan Murgeanu, si-a facut si el un slogan electoral pentru brichete: “Nu arde gazul, voteaza, Murgeanu Conteaza”. Concluzia mea este clara: in stafful de campanie al PD-L sunt prea multi fumatori, iar tutunul dauneaza grav sanatatii mentale.

Incearca si cu o femeie!
Femeile-candidat nu s-au lasat nici ele mai prejos. Si ca toate femeile care se respecta, au vrut sa ne socheze. Codrutei Arvinte, de la PRM, i-a iesit cel mai bine. Ea ne invita s-o incercam. Indiferent ce sex sau varsta 18 plus avem. Ea ne respecta dorintele: daca nu vrem, nu vrem si gata, nu ne da cu bata in cap ca Anca Barbu, candidat la primaria Pitesti. Pe afisele ei electorale, Anca apare cu o bata de bassball in mana, gata sa loveasca. Ma incearca un sentiment de mila pentru sotul ei, mai ca-mi vine sa sun la aia cu violenta domestica.

In pielea goala pentru o cauza nobila
Daca totusi nu vrei sa incerci cu femei si te multumesc si barbatii, poti alege solutia liberala. Cinci fete si cinci baieti s-au dezbracat pentru penelistul Cristian Banu. Trei blonde si doua brunete vor sa ne impartaseasca adevarul gol-golut al Candidatului PNL la sectorul 5. Baietii sunt si ei alaturi de Banul lui Cristi, desi, daca te uiti la fetele lor, ai impresia ca domnul Cristian a fost zgaricit cu onorariul.

Cu familia pe strada

In opozitie cu sloganurile pro-fumat, pro-sex si pro-violenta, Gheorghe Falca din Arad mizeaza pe o imagine de familist. El isi scoate sotia, fost manechin, la inaintare in campania electorala, precum si pe fetita lui de numai un an. Fotografiile celor trei apar pe carti postale care au trecut la destinatar “familia aradului”, iar la adresa “strada 1 iunie” cu referire la ziua alegerilor locale.

Nauciti astfel de tembelitatea sloganelor electorale, nu-i de mirare ca unii cetateni habar nu au pe cine sa voteze. Iar daca nici pixuri cu care sa noteze numele candidatilor nu le dau, atunci imi pare evident ca e o campanie slaba.

Saturday, May 3, 2008

Un geaman e ocupat iar celalalt e plictisit. In caz ca se intreaba cineva de ce nu mai postez pe-aici.