Saturday, June 7, 2008

Marx l-a plagiat pe Balcescu

Marx si Balcescu, un textulet de-al lui Gheorghe Zane, trece in fruntea clasamentului la categoria ce tampenii ne mai dau profii de citit. Discursul argumentativ al lui Zane e cat se poate de logic. Dupa ce face un scurt rezumat al capitolul 1 din Capitalul lui Marx, Zane trece la lucruri mai seriose, si anume, o trecere in revista a izvoarelor din care s-a inspirat Marx. Merita amintit un singur autor, Regnault. Acest Regnault, intr-o analiza a vietii agrare din Europa, zice Zane, s-a inspirat la greu din Balcescu. Regnault l-a parafrazat in cartea sa pe Balcescu, pe alocuri chiar fara sa-l citeze. Marx, la randul lui, l-a parafrazat pe Regnault, cu sau fara intentie (aici Zane e putin incurcat si zice ca nu stie) sa-l copieze pe al nostru Balcescu. Care Balcescu, este primul autor roman, dar si din literatura care foloseste conceputul de "lupta de clasa". Auzisi bai Marx, auzisi tu Engels, B a l c e s c u. Concluzia lui Zane e simpla si transanta: prin intermediul lui Regnault, Marx l-a plagiat pe Balcescu. Multe aplauze pentru Zane. Sau pentru Balcescu. Sau pentru mine care nu-l inteleg nici pe Marx si nici pe Balcescu.

2 comments:

Anonymous said...

Multe, muuuuuulte aplauze pt. toată lumea...pt. tine, care măcar ai citit textul, pt. mine, care l-am început dar m-am răzgândit după ce am văzut postul tău, şi, mai ales, pt. unicul, inegalabilul, inconfundabilul Riiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiizescuuuuuuuuuuuuu... vârâ-l-aş în diverse orificii cu tot cu mirificul dumnealui curs :D

Anonymous said...

Ca un profesionist in devenire in ale istoriei, am facut imprudenta sa citesc cam toate lucrarile la care tu, pe urmele profesroilor tai, faci referire.
N-as merge asa departe sa spun ca 'lupta de clasa' e un concept inventat de Balcescu. Desi foarte atent la problema sociala, Balcescu avea totusi alte preocupari si un orizont infinit mai limitat ca cel al lui Marx.
Totusi... e un sambure de adevar in ce spune Zane. 'Insemnari despre Romani' al lui Marx este de fapt un rezumat foarte sketchy la cartea lui Elias Regnault 'Histoire politique et sociale des Principautes Danubiennes' din 1855. La randul sau Regnault, care nu avea nici o treaba cu limba romana si nu putea face documentare altfel decat din lucrari secundare, s-a inspirat destul de mult la partea sociala din Balcescu 'Question economique des Pricipautes...' cum de altfel si din Ghica sau Eliade Radulescu etc. Asa se face ca Marx, fără sa știe, ajunge sa reproducă discursul ăstora si il acorda ulterior de câte ori poate propria teorie.
Nu poate fi vorba de plagiat sau alte elucubrații protocroniste aici, dar cu siguranta se poate spune ca in viziunea sa asupra unei bune parti din Europa (Polonia, România, Serbia etc), Marx e influentat de discursul proferat de nationalistii romantici pașoptiști (in special Balcescu - datorita apetentei acestuia din urma pentru temele social-economice)
Asa ca inainte sa uzezi de retorica brevetata de Vali Stan si alti imbecili, citeste matale mai cu spor si invata sa nuantezi.

A propos, Zane a facut parnaie sub comunisti pentru ca era economist burghez..., un motiv in plus sa cada in national comunism...

Sanatate!