Monday, September 8, 2008

Minciunile femeilor

Femeile mint. Și mint dintotdeauna. De la Penelopa lui Ulise, care desfăcea noaptea ce țesea ziua, la femeia modernă, care acuză dureri de cap, toate femeile mint. Cu un scop precis sau fără să știe chiar ele de ce. Femeile mint frumos, obraznic, nerușinat, involuntar sau intenționat, simplu sau complicat, cu sau fără ranchiună.
Uneori, minciunile femeilor sunt pur și simplu savuroase. Asta dacă le privești din afară, cu detașare, ca pe năzbâtiile adorabile ale unor copii. Însă, când minciunile trec de limita ghidușiilor, sunt amare, dezgustătoare și te jupoaie de viu.

Ludmila Ulițkaia crede că minciuna ”are trăsături de boală molipsitoare. De care se îmbolnăvesc imediat aproape toate persoanele de sex feminin”. În cartea Ulikțaiei s-au îmbolnăvit Irene, Nadia, Lialka, Anna Veniaminovna, Jenia și prostituatele rusoaice. Minciunile femeilor este o carte cu șase povești-minciună despre șase femei obișnuite. Nu vă așteptați ca autoarea să răspundă și la întrebarea : de ce mint femeile. Așa cum Ulițkaia avertizează de la început: cartea este un simplu studiu artistic al problemei minciunilor, ”fără nici o pretenție de a o rezolva în întregime, ba nici măcar parțial”.

Sfatul criticului de la Humanitas: Cea mai teribilă poveste este ultima, a Jeniei, în care minciuna e mult mai bine ascunsă decât în celelalte. Sau poate atât de la vedere, că n-o bagi de seamă. Dacă o descoperiți, e clar că știți câte ceva despre ”arta de a trăi”.

Sfatul meu: cititi această carte. E o lectură ușoară, relaxantă, scrisă simplu și totodată cu dichis. De aceeași autoare recomand nuvela Soniecika și romanul Înmormântare veselă.

5 comments:

Anonymous said...

Normal ca-i o lectura usoara, doar e scrisa de-o femeie.

Vlad Ilaș said...

O vreau şi eu, te rog.

L said...

Andrei, misoginism pana la moarte?

Vlad, nu e cartea mea. Dar pot sa te mint eu (frumos) daca vrei.

Vlad Ilaș said...

Vorbim cu posesorul cărţii să mi-o deie şi mie :)

Anonymous said...

mi-am luat si eu cartea :-)